top of page

Daha Akıllı, Daha Hızlı ve Daha Başarılı

Daha Akıllı, Daha Hızlı ve Daha Başarılı kitabi bizlere, üretkenliğimizi nasıl arttırabileceğimizi ve sonuncunda da nasıl daha başarılı ve dönüştürücü olabileceğimizi anlatıyor.



Daha Akıllı, Daha hızlı ve Daha başarılı

Yazar , 8 temel kavramı içselleştirerek uygulamak ile yakından ilgili olduğunu anlatırken gerçek hayat hikâyelerinden yola çıkarak aktarıyor.


Kitapta bu 8 kavram; motivasyon, takım psikolojisi, odaklanma,  hedef belirleme, başkalarını yönetme, karar verme, İnovasyon ve verileri özümseme başlığı altında toplanıyor ve detaylı bir şekilde örneklerle anlatılıyor. Bu kavramları uygulayan kişilerin ve kurumların hayatlarının nasıl değiştiğini ve nasıl olağanüstü sonuçlara ulaştıkları gösteriliyor.


Üç Cümlede Kitap


  • Üretkenlik, en az boşa harcanan çabayla en anlamlı ödülleri almaya çalışırken, enerjimizi, aklımızı ve zamanımızı en iyi şekilde kullanma çabalarımıza verdiğimiz isimdir.

  • Motivasyon daha çok bir beceri gibidir; öğrenilebilir ve geliştirilebilir.

  • İyi seçimler yapmak, geleceği tahmin etmeye dayanır.


Daha Akıllı Daha Hızlı Daha İyi: Özet


Daha Akıllı, daha hızlı daha başarılı kitap özeti

Daha Akıllı Daha Hızlı Daha İyi size kendinizin daha iyi bir versiyonu olmayı öğretecek. Duhigg ve yardımcı yazarları, yaptığınız işte nasıl daha iyi hale gelebileceğinize dair ipuçları sunmak için uzman görüşleri ve bilimsel araştırmalardan yararlanıyor.



Motivasyon


Bir hedefi tercihe dönüştürdüğünüzde motivasyon kolaylaşır. Seçimlerinin kontrolünün kendisinde olduğunu hisseden insanlar, ortalama olarak daha güvenlidir ve başarısızlıkların üstesinden daha hızlı gelebilir. Bu, karar bireye belirli bir fayda sağlamadığında bile olur.

Motivasyonunuzu oluşturmak için kontrolün sizde olduğunu gösteren seçimler yapın.

Örneğin:

Bir göreve başlamakta zorlanıyorsanız, küçük başlayın.

Güçlü bir kontrol odağına sahip insanlar, seçimlerinin başarı veya başarısızlık oranlarını belirlediğine inanırlar. Bu nedenle, daha çok çalışmaları ve büyüme zihniyetine sahip olmaları daha olasıdır.

Bir angaryayı anlamlı bir karar haline getirirseniz, motivasyon ortaya çıkacaktır. Hoş olmayan bir görevle karşı karşıya kaldığınızda, kendinize “ neden ” diye sormak için zaman ayırın.

Takımlar


Ekipler, dışa dönüklük ve içe dönüklüğün doğru karışımına sahip olduklarında, iyi çalışırlar.

Takımları harika yapan beş temel norm:

  1. Ekipler, çalışmalarının önemli olduğuna inanmalı

  2. Takımların kişisel olarak anlamlı bir iş bulmaları gerekir.

  3. Ekiplerin net hedeflere ve tanımlanmış rollere ihtiyacı vardır

  4. Takımların birbirlerine güvenebileceklerini bilmeleri gerekir

  5. Takımların psikolojik güvenliğe ihtiyacı var

Ekip etkinliği için en kritik belirleyici, psikolojik güvenlik fikridir . Ekip üyelerinin, görüşlerini dile getirirlerse herhangi bir yankı uyandırmadan duyulabileceklerini bilmeleri gerekir.

Merkezi olmayan kararlar bir iş gücüne ilham vermeye yardımcı olur. Bu tür bir özerklik motive edici olduğundan, çalışanların görevlerini yerine getirirken karar vermelerine izin vermek önemlidir.

Odak


Bilişsel tünelleme: Beynin aniden rahat bir otomasyon durumundan panik durumuna geçmeye zorlandığı zihinsel bir aksaklık.

Bilişsel tünelleme kötü kararlara yol açabilir, çünkü acil görevleriniz yüzünden dikkatinizin dağılmasına neden olur.

Tepkisel düşünme beynimize bağlı olduğundan , üretkenliğimizi artırmak için bundan faydalanabiliriz.

Örneğin:

Derin Çalışma seanslarımın üstesinden gelmek için Pomodoro tekniğini kullanmayı seviyorum .

Zihinsel modeller bize nesnelerin veya dünyanın nasıl çalıştığını anlatır ve odaklanmanıza yardımcı olması için bunları kullanmalısınız. Genellikle görselleştirme olarak adlandırılan zihinsel resimler oluşturduğunuzda, işler planladığınız gibi gitmediğinde ne yapmanız gerektiği konusunda daha net bir fikir edinirsiniz.

"Dikkatlerini nasıl yöneteceğini bilen ve sağlam zihinsel modeller oluşturmayı alışkanlık haline getiren insanlar daha fazla para kazanma ve daha iyi notlar alma eğilimindedir. Üstelik deneyler, herkesin zihinsel modeller oluşturmayı alışkanlık haline getirmeyi öğrenebileceğini gösteriyor.”

Hedef Belirleme

Daha kararlı ve kendine güvenen insanlar, daha çok çalışmaya ve görevlerini daha çabuk tamamlamaya eğilimlidirler.

Bilişsel kapanış: "Karışıklık ve belirsizlikle karşılaştırıldığında, bir konu hakkında kendinden emin bir yargıya varma arzusu, herhangi bir kendinden emin yargı."

Bilişsel kapanış için güçlü bir arzuya sahip olan kişilerin öz disiplinli olma ve lider olarak hareket etme olasılıkları daha yüksektir.

Bilişsel kapanma aynı zamanda ters tepebilir çünkü insanlar sırf kapanmaya ihtiyaçları olduğu için aceleci kararlar alabilirler.

Hedeflerinize ulaşmayı kolaylaştırmak için onları AKILLI yapın:

  • Spesifik: hedeflerinizi net ve iyi tanımlanmış hale getirin. "Önümüzdeki Mayıs'ta iki haftalık bir Avrupa gezisine çıkmak", "daha fazla seyahat etmekten" daha spesifiktir.

  • Ölçülebilir: Herhangi bir soyut kavramdan kaçının - belirlediğiniz herhangi bir hedefi ve içerdiği herhangi bir adımı "tamamlandı" olarak işaretleyebilmelisiniz

  • Ulaşılabilir: hedefin etkileyemeyeceğiniz bir şeye bağlı olup olmadığını düşünün. Bunu başarmak için yeterli zamana ve kaynağa (para, boş zaman, enerji) sahip olduğunuzdan emin olun.

  • Alakalı: kişisel hedefleriniz, yaşam hedeflerinizle alakalı olmalı ve ödüllendirici hissettirmelidir.

  • Zamanlı: Her hedef ve alt hedefe ulaşmak için bir son tarih belirleyin. Net bir zaman sınırı olmayan bir hedef, başka bir gün gerçekleştirmeyi umduğunuz saf bir hayale dönüşür.

Spesifikler, soyut veya belirsiz hedeflere kıyasla daha yüksek düzeyde görev performansına yol açar.

Uzatılmış hedef: O kadar iddialı bir hedef ki, ona nasıl ulaşacağınız hakkında hiçbir fikriniz yok.

Uzatmalı hedeflere ihtiyaç vardır çünkü AKILLI hedeflere çok fazla odaklanmak hırs eksikliğine neden olabilir. Uzatılmış hedefler aynı zamanda inovasyonu tetikleyebilir. Elon Musk, esnek hedeflerin büyük bir savunucusudur.

Diğerlerini Yönetme


Çalışanlar, daha fazla karar verme yetkisine sahip olduklarında daha akıllı ve daha iyi çalışırlar .

Bir kontrol duygusu motivasyonu besleyebilir, ancak bu tek başına içgörüleri ve yenilikleri yönlendirmez. İnsanlar , önerilerinin göz ardı edilmeyeceğini ve hatalarının onlara karşı yapılmayacağını bilmeli . Ek olarak, başkalarının başarılarına yatırım yaptığını bilmeleri gerekir .

Karar alma sürecinin ademi merkeziyetçiliği herkesi bir uzman haline getirebilir; ancak güven yoksa, kuruluşlar hepimizin kafasında taşıdığımız engin uzmanlığa erişimlerini kaybederler.

Örneğin:

İnsanlara montaj hattını durdurma, büyük bir yazılım projesini yeniden yönlendirme veya bir içgüdüyü takip etme izni verildiğinde, çalışanlar şirketin başarısı için sorumluluk alırlar.

Öte yandan, şirketlerin otoriteyi merkezileştirmemesi için iyi nedenler var . Yeterli güce sahip küçük bir mutsuz işçi grubu, bütün bir firmayı iflas ettirebilir.

Örneğin:

FBI içinde, yanlış yönlendirilmiş bir programcı yanlış bilgisayar sistemi kurabilir. Veya bir ajan yanlış önseziyi takip edebilir.

Ancak, sonunda, özerklik ve bağlılık kültürlerinin ödülleri, maliyetlerinden daha ağır basar . Daha büyük yanlış adım, bir çalışanın hata yapma fırsatının olmadığı zamandır.

Karar verme


İyi kararlar almak için geleceği tahmin etmemiz gerekir. Ancak tahmin yapmak sorunlu olabilir ve çoğu insan için korkutucu olabilir. Gelecek, olacaklar değil, olabilecek bir dizi olasılıktır.

“Gelecek tek bir şey değil. Aksine, biri gerçekleşene kadar çoğu zaman birbiriyle çelişen çok sayıda olasılıktır. Ve bu gelecekler, birisinin hangisinin gerçekleşme olasılığının daha yüksek olduğunu tahmin etmesi için birleştirilebilir."

Kaybedenlerle karşılaştırıldığında, kazananlar bilmediklerini itiraf etmekte daha rahatlar.

"Çok az veriye sahip olsak bile, varsayımlarda bulunarak ve ardından dünya hakkında gözlemlediklerimize dayanarak onları çarpıtarak geleceği tahmin edebiliriz."

Başarılı insanlar başarısızlıklar hakkında bilgi aramak için çok zaman harcarlar . Hayatının nereye gittiğini bilmediğin için rahat olmalısın.

Yenilik


Orta dereceli rahatsızlık hipotezi: " Doğanın yaratıcı kapasitesi bir tür periyodik rahatsızlığa bağlıdır"

Ara rahatsızlık hipotezi insanlar için de işe yarar. Tek bir baskın fikir, diğer fikirleri de geride bırakabilir.

"Güçlü fikirler kök saldığında, bazen rakiplerini öyle bir dışlayabilirler ki, alternatifler gelişemez."

Eski fikirler yeni yollarla karıştırıldığında, yenilik daha olası hale gelir.

Yenilikçi olmak istiyorsanız:

  • Deneyimlerinize dikkat edin. Nasıl düşündüğünüze ve hissettiğinize dikkat edin

  • Yeni bir şey yaratmaya çalışırken hissettiğiniz panik ve stresin, dağılan şeylerin bir işareti olmadığını kabul edin . Yeni bir şeyi tanımlayacak kadar esnek olmanıza yardımcı olan bir durumdur.

  • Yeni bir şeye eşlik eden rahatlamanın sizi alternatiflere karşı da körleştirebileceğini unutmayın . Özeleştiri olmadan, bir fikrin diğerlerini doldurma riski vardır.

Verileri Almak


İnsanlar, daha küçük, anlaşılır parçalara bölündüğü sürece verileri özümseme konusunda iyidir.

Örneğin:

Restoranlarda düzenli olarak şarap içerseniz, büyük bir şarap listesi sizi bunaltmaz. Seçiminizi yapmak için şarap ve kendiniz hakkındaki bilginizi kullanacaksınız. Bir karar vermek için şarapları kırmızı veya beyaz, sek veya tatlı gibi kategorilere ayıracak ve fiyatla birleştireceksiniz.

Bununla birlikte, veriler çok karmaşık olduğunda, Bilgi körlüğü nedeniyle onu özümseme yeteneğinizi kaybedersiniz .

Bilgi körlüğü: Daha bol hale gelen verilerden yararlanamama

Mühendislik tasarım süreci aşağıdaki adımlardan oluşur:

  • İkilemi tanımlayın

  • Verileri topla

  • Beyin fırtınası çözümleri

  • Tartışma yaklaşımları

  • Deney

"Yeni bilgilerle karşılaştığımızda ve ondan öğrenmek istediğimizde, kendimizi verilerle bir şeyler yapmaya zorlamalıyız."


Comments


Post: Blog2_Post

Abone Ol!

*Bültene ücretsiz abone olarak yazılardan anında haberdar olabilirsiniz.

Teşekkürler.

bottom of page